2013. november 16., szombat

Csokis körtés pite

Hozzávalók: A tésztához: 16,5 dkg liszt, 3-3 dkg porcukor és darált dió, 12,5 dkg hideg vaj, 3-4 evőkanál hideg víz, csipetnyi só. A csokikrémhez: 2 körte, 18 dkg cukor, 9 dkg vaj, 4,5 dkg kakaó, 1 tojás, 4,5 dkg liszt, 1 teáskanál vanília kivonat. A hintéshez porcukor. A forma kikenéséhez: vaj és liszt.


Elkészítése: Először elkészítjük a tésztát: a lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval és a darált dióval, gyorsan elmorzsoljuk benne  a vajat és -ha szükséges- annyi vizet adunk hozzá, hogy össze tudjuk állítani a tésztát, amit háztartási fóliába csomagolunk és hűtőszekrénybe tesszük 30 percre. Ezután kivéve vékonyra nyújtjuk és a megfelelően előkészített formába helyezzük, úgy hogy pereme is legyen. A leeső darabokat is megtartjuk. Ezután a tésztát megszurkáljuk és újból hűtőbe tesszük, míg a krém elkészül. Ehhez a vajat felolvasztjuk a kakaóval, levéve a tűzről hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a lisztet és a vanília kivonatot. Ezt a krémet a tésztára öntjük és kirakjuk az időközben megmosott, megtisztított, kivájt és félbe vágott körtékkel és a tésztából maradt leeső részekkel, amiket különböző formákkal szúrunk ki. Így tesszük előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve és szeletekre vágva kínáljuk.


2013. november 11., hétfő

Rukolás-gránátalmás körtesaláta



Hozzávalók: A salátához: 20 dkg rukola, 1 gránátalma magvai, 10 dkg feta sajt. A körtéhez: 2 körte, 1-1 evőkanál vaj és cukor. A diós öntethez: 1 teáskanál méz, 1 evőkanál balzsamecet, 5 dkg apróra vágott dióbél, 5 evőkanál olivaolaj, só, frissen őrölt bors.

Elkészítése: A rukolát megmossuk, elrendezzük egy lapos tálon. A gránátalmát kettévágjuk, magjait kikaparjuk, kiütögetjük. A sajtot kockákra vágjuk. A körtéhez a vajat felolvasztjuk, meghintjük a cukorral, hozzáadjuk a megmosott, magházától megszabadított körteszeleteket és kissé megpároljuk, megkaramellizáljuk őket. Közben a diós öntethez összekeverjük a hozzávalókat. A rukolára halmozzuk a körte szeleteket, meglocsoljuk kevés öntettel, a salátát megszórjuk a gránátalma magokkal és a feta sajttal, majd újból meglocsoljuk a maradék öntettel és azonnal kínáljuk.


2013. november 7., csütörtök

Céklás csokoládétorta



Hozzávalók: 20 dkg vaj és csokoládé ( legalább 70%-os kakaó tartalommal), 25 dkg főtt és pűrésitett cékla, 19 dkg cukor, 4 evőkanál feketekávé, 5 tojás, 13,5 dkg liszt, 3 evőkanál kakaó, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só. A szóráshoz kakaópor.

Elkészítése: Először felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a feketekávét és a vajat, összekeverjük, hagyjuk a vajat is felolvadni, majd levéve a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni. Időközben összeszitáljuk a lisztet a kakaóval, a sütőporral és a sóval. A tojássárgákat kissé felverjük és a csokoládés krémhez adjuk, ezután pedig a pűrésitett céklát is a krémhez keverjük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd a lisztes keverékkel felváltva, a céklás tésztához óvatosan hozzákeverjük. Ezután a sütőpapirral ellátott formába öntjük a masszát és előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Kivéve hagyjuk kihűlni, majd lapos tálra borítjuk és kakaóporral meghintve, szeletekre vágva kínáljuk. 


2013. november 4., hétfő

Almás pite




Hozzávalók: A tésztához: 70 dkg liszt, 35 dkg zsír, 2 evőkanál cukor,  2 dl tejföl, 1 tojás és egy tojássárga, 1,5 tasak sütőpor. A töltelékhez: 1,5 kg lereszelt nyers alma. A tetejére: 1 tojásfehérje és kb. 2 evőkanál cukor. A tepsi kikenéséhez: margarin és liszt.

Elkészítése: A liszthez keverjük a sütőport, eldörzsöljük a zsírral, hozzáadjuk a cukrot, a tejfölt és a tojást, jól összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, egyiket a megfelelően előkészített tepsibe tesszük, ráhalmozzuk az előkészített almát, beborítjuk a másik tésztalappal, a lapot villával megszurkáljuk, majd bekenjük a tojásfehérjével, meghintjük cukorral és így tesszük előmelegített sütőbe, ahol készre sütjük kb. 30-35 perc alatt. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva kínáljuk.




2013. november 1., péntek

Mazsolás fahéjas körte tejberizzsel



Hozzávalók: 80 dkg körte, 1 citrom lereszelt héja és leve, 6 dkg cukor, 3 evőkanál mazsola, 2 rúd fahéj. A tálaláshoz: tejberizs.

Elkészítése: A megmosott, meghámozott körtét félbevágjuk, magházát kiemeljük, a körte húsát kockákra vágjuk, ezután 5 dl – a citromlével, a citromhéjjal, a mazsolával és a darabokra tört fahéjrudakkal izesitett- vízbe tesszük és kb. 10 perc alatt lefedve, félig puhára pároljuk, de nagyon vigyázzunk, hogy ne essen szét! Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 4 pohárban egyenletesen elosztjuk. A poharakba előzőleg tejberizst teszünk és a tejberizsre halmozzuk a körtéket.



Megj. Tetszés szerint kínálhatjuk fahéjjal izesitett tejszínnel, nyáron pedig egy gombóc vaníliás fagyival.  

2013. szeptember 19., csütörtök

Vitamin saláta




Hozzávalók: 2 szár zeller, 2 szál sárgarépa, 1 kigyóuborka, 1 lilahagyma, 15 dkg paradicsom, 5 dkg feta sajt. A mártogatóshoz: 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, aprított friss bazsalikom.

Elkészítése: A megmosott zeller szárat, a paradicsomot és az uborkát vékonyra szeleteljük, a sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk és ugyancsak vékonyra szeleteljük. Egy tálban összekeverjük a zöldségeket, rájuk morzsoljuk a feta sajtot, majd a hozzávalókból elkészített mártogatóssal együtt kínáljuk. A mártogatóshoz a tejfölbe keverjük a megtisztított és nagyon apróra vágott fokhagymát és a megmosott, felaprított bazsalikomot, izesitjük sóval és borssal és készen is van.


 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design