Epres sajttorta
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához): A kekszes alaphoz: 8
dkg keksz, 6 evőkanál olvasztott vaj. A krémhez: 75 dkg szobahőmérsékletű natúr
krémsajt, 5 evőkanál tejföl, 7 evőkanál cukor, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 1
teáskanál vanília kivonat. A tetejére: eper; az eperszószhoz: 10 dkg eper, 2
evőkanál cukor, 1 teáskanál étkezési keményítő, 2 evőkanál víz. A forma
kikenéséhez: olaj.
Elkészítése: Az alaphoz a kekszet ledaráljuk és
összekeverjük az olvasztott vajjal, majd az olajjal vékonyan kikent tortaforma
aljába simítjuk. A formát hűtőszekrénybe tesszük, míg a krém elkészül. Ehhez
nagyon fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen! A liszttel
összekeverjük a cukrot és ezt fokozatosan a habosra kevert krémsajthoz adjuk,
ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vanília kivonatot, végül pedig egyenként a
tojásokat, mindegyikkel jól kikavarva. Ezt a krémet a hűtőből kivett
tortaformába öntjük, ezután pedig a formát egy mély tepsibe tesszük. A tepsibe
annyi forró vizet öntünk, hogy a forma feléig érjen, majd a tepsit
előmelegített sütőbe tesszük és 170 fokon kb. 40-45 percig sütjük, míg a közepe
kicsit még rezgős. Mikor a torta készen van, résnyire hagyjuk nyitva a sütő
ajtaját és itt hagyjuk kihűlni. Ezután a tortát kivesszük és legalább 4 órára
hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt 1 órával kivesszük, a szeletekre vágott
eperrel díszítve és az eperszósszal leöntve kínáljuk. A szószhoz az epret
összekeverjük a cukorral és a vízzel csomómentesre kevert keményítővel, majd
lassú tüzön, folytonosan kavargatva besűrítjük, végül hagyjuk teljesen kihűlni.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése