2015. június 5., péntek

Epres sajttorta


Epres sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához): A kekszes alaphoz: 8 dkg keksz, 6 evőkanál olvasztott vaj. A krémhez: 75 dkg szobahőmérsékletű natúr krémsajt, 5 evőkanál tejföl, 7 evőkanál cukor, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál vanília kivonat. A tetejére: eper; az eperszószhoz: 10 dkg eper, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál étkezési keményítő, 2 evőkanál víz. A forma kikenéséhez: olaj.


Elkészítése: Az alaphoz a kekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal, majd az olajjal vékonyan kikent tortaforma aljába simítjuk. A formát hűtőszekrénybe tesszük, míg a krém elkészül. Ehhez nagyon fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen! A liszttel összekeverjük a cukrot és ezt fokozatosan a habosra kevert krémsajthoz adjuk, ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vanília kivonatot, végül pedig egyenként a tojásokat, mindegyikkel jól kikavarva. Ezt a krémet a hűtőből kivett tortaformába öntjük, ezután pedig a formát egy mély tepsibe tesszük. A tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a forma feléig érjen, majd a tepsit előmelegített sütőbe tesszük és 170 fokon kb. 40-45 percig sütjük, míg a közepe kicsit még rezgős. Mikor a torta készen van, résnyire hagyjuk nyitva a sütő ajtaját és itt hagyjuk kihűlni. Ezután a tortát kivesszük és legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt 1 órával kivesszük, a szeletekre vágott eperrel díszítve és az eperszósszal leöntve kínáljuk. A szószhoz az epret összekeverjük a cukorral és a vízzel csomómentesre kevert keményítővel, majd lassú tüzön, folytonosan kavargatva besűrítjük, végül hagyjuk teljesen kihűlni.

 

0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design