Hozzávalók ( kb. 12 darabhoz): 25-25 dkg vaj és cukor, 20
dkg liszt, 6 tojás, 12 szál kakukkfű, 1 citrom héja, 1 teáskanál vanília
kivonat, csipetnyi só; a sziruphoz 2 dl fehérbor, 50 ml víz, 10 dkg cukor és 12
szál kakukkfű.
Elkészítése: Először elkészítjük a szirupot, amihez a
hozzávalókat felforraljuk és hagyjuk 8-10 percig kis lángon főni, majd a tűzről
levesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben szilikon formákat készítünk elő
és a mélyedésekben egyenletesen elosztjuk 6 szárról lemorzsolt kakukkfüvet. A
többi lemorzsolt kakukkfüvet összekeverjük a citromhéjjal, sóval és liszttel,
majd félretesszük. Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a vanília
kivonatot, egyenként a tojásokat, mindegyikkel jól kikavarva, végül pedig több
adagban a lisztes keveréket. Az így összeállított tésztát a formákba adagoljuk,
majd előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük. A
sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk, majd meglocsoljuk a sziruppal és
azonnal kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése