Hozzávalók ( 15-20 darabhoz): 55-60 dkg liszt, 10 dkg
cukor, 2,5 teáskanál porélesztő, 2,5 dl tej, 2 tojás, 10 dkg vaj, csipetnyi só;
a töltelékhez 10 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 2 evőkanál őrölt fahéj.
Elkészítése: A lisztben elkeverjük a cukrot és az
élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a sóval elkevert langyos tejet és elkezdjük
dagaszatni a tésztát, fokozatosan adva hozzá a felolvasztott vajat. A tésztát
jól kidolgozzuk; közepesen lágy, de rugalmas tésztát kapunk. Letakarva hagyjuk
kétszeresére kelni. Ezidő alatt a cukrot összekeverjük a fahéjjal. A megkelt
tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a
fahéjas cukorral, ezután pedig végighengergetjük rajta a nyújtófát, így
elsimítjuk a tölteléket. Ezután a tésztát szorosan felcsavarjuk, majd óvatosan
felszeleteljük és sütőpapírral ellátott tepsibe rakosgatjuk, ott hagyjuk
további 30 percig kelni. Ezután előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt
készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése